"Cand ne rugam se indeplineste intotdeauna ceea ce avem in suflet, si nu  ceea ce avem doar pe buze. "

Ortodox sau catolic?

 

Cand am incercat sa dau aceasta rugaciune si altor persoane din familie sau cunostinte care se aflau in necazuri intrebarile cele mai frecvente din partea lor au fost :

1. Cine e Sfantul Apostol Iuda Tadeu ? nu e cumva cel care l-a vandut pe Iisus Hristos

 

Conform site-ului Orthodox Wiki la adresa http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Iud se precizeaza :

" Sfântul slăvitul și mult lăudatul Apostol Iuda a fost unul din cei Doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos .

El mai este numit și Levi sau Tadeu, dar nu trebuie confundat cu Iuda Iscarioteanul, cu Apostolul Matei (numit și „Levi”) sau cu Apostolul Tadeu din Cei Șaptezeci.

El este menționat în Evangheliile sinoptice, în Faptele Apostolilor și a scris o epistolă care este parte componentă din Noul Testament."

 

2. Sfantul Apostol Iuda Tadeu  este ortodox sau catolic?

 

Sfântul Apostol Iuda Tadeu a fost unul din cei Doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos . 

El este praznuit si venerat atat de Biserica Ortodoxa, de Biserica Romano-Catolica, Biserica Greco-Catolica, Anglicana , Luterana, Biserica Independenta din Filipine.

In calendarul ortodox este praznuit ca Sfantul Apostol Iuda - ruda Domnului in data de 19 iunie, alaturi de Cuv. Paisie cel Mare

 In Biserica Romano-Catolica, Anglicana si Luterana este sarbatorit in 28 octombrie impreuna cu Sf . Simon Apostolul ("Cananeul" sau "Zelotul").

 

3. Cu ce ma poate Sf Apostol Iuda Tadeu ajuta?

 

 In cartea "Sfântul apostol şi martir Iuda Tadeu - sfântul cauzelor pierdute şi fără speranţă " scrisa de doamna dr. Ecaterina Hanganu in semn de recunostinta pentru ajutorul dat de acest sfant se spune:

 " Puţin cunoscut la noi şi în general, în marea masă de credincioşi, confundat adeseori din cauza numelui cu Iuda Iscarioteanul, sfântul apostol şi martir Iuda Tadeu este sfântul cauzelor pierdute şi fără speranţă, înfăptuitorul unor multiple miracole atât legendare, cât şi actuale. 

Dar pentru noi, pentru fiecare dintre noi, ce poate să facă?

Răspunsul e simplu: viaţa ne poate doborî, dar depinde de noi dacă ne ridicăm sau nu. Atunci când alţi mijlocitori păreau să dea greş, oamenii s-au întors la sfântul Iuda Tadeu, iar rugăciunile le-au fost ascultate şi împlinite.

Când o problemă pare fără ieşire, rugăciunea la sfântul Iuda Tadeu o rezolvă. Când greutăţile vieţii sunt prea mari ca să poată fi duse, sfântul Iuda Tadeu reuşeşte să le ridice.

Totul se petrece ca şi cum sfântul Iuda Tadeu ne-ar spune: "Lucrurile dificile se rezolvă imediat; pentru cele imposibile (pentru puterile omeneşti), am nevoie de ceva mai mult timp".

 


4. De ce se face noua zile aceasta rugaciune?

 

 Cand am gasit-o initial pe internet scria acolo ca trebuie facuta noua zile dar nu am inteles de ce . Cautand pe net am gasit pe la adresa http://www.stjudenovena.org/prayingthenovena.html urmatoarea explicatie

 

 "Cele 9 zile semnifica cele 9 zile in care Sfintii Apostoli s-au rugat impreuna Inaltarea Domnului si Rusalii, cand Sfantul Duh s-a pogorat asupra lor."

 

 5. Daca sunt ortodox, catolic sau de alta confesiune pot face aceasta rugaciune?

 

Crearea acestui site reprezinta  un mic gest de recunostinta pentru ajutorul pe care Sfantul Apostol Iuda Tadeu mi l-a dat  mie, familiei mele precum si tuturor celor aflati in grele incercari sufletesti si trupesti pe care i-a ajutat si ii ajuta neconditionat de atat timp. 

In continutul acestuia am ales sa folosesc numele Iuda Tadeu tocmai ca vizitatorii sa inteleaga ca nu este vorba de Iuda Iscarioteanul, cel care l-a vandut pe Iisus Hristos.

Scopul acestuia nu este de a face prozelitism vreunei religii, de a induce in eroare in vreun fel pe cei care citesc aceste randuri ci de a incerca sa prezint sintetizat citeva elemente despre Sfantul Apostol Iuda Tadeu si cateva rugaciuni catre acest grabnic ajutator al celor fara de speranta.

Este prezentata o rugaciune pentru cei aflati in mari incercari si suferinte, care apare pe foarte multe alte site-uri romanesti si straine , precum si citeva alte rugaciuni folositoare preluate din cartea doamnei Ecaterina Hanganu care in lucrarea  sa "Sfântul apostol şi martir Iuda Tadeu - sfântul cauzelor pierdute şi fără speranţă ".

Ii rog chiar pe vizitatorii acestui site care doresc sa faca aceste rugaciuni ca in cazul in care au indoieli sau intrebari sa vorbeasca intai cu preotul sau duhovnicul lor (in functie de confesiunea fiecaruia), dorinta mea fierbinte e de a ajuta si ca aceste rugaciuni sa ajunga la toti aceia care au cea mai mare nevoie de ele si sa le fie de cat mai mult ajutor,  in nici un caz de a produce  vreo dauna sufleteasca cuiva. 

 Si mai ales ii rog pe toti cei care vor face aceasta rugaciune , dupa ce s-au rugat pentru ei sa gaseasca un pic de timp si sa o mai citeasca macar o data pentru altii. Ne putem ruga fierbinte la Maica Domnului, la Sfantul Apostol Iuda Tadeu sa le trimita ajutor grabnic si mangaiere pentru toti  aceia dintre rudele, prietenii , binefacatorii fiecaruia dintre noi  , pentru toti aceia carora le-am gresit sau ne-au gresit, pentru toti aceia la care nimeni nu se gandeste, neiubiti si necercetati din toata lumea si care se afla acum in grele incercari sufletesti si trupesti nestiute de noi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfinte apostol Iuda Tadeu, eu, ...(se spune numele), mă încredinţez îngrijirii tale.

Roagă-te pentru mine; ajută-mă să-mi amintesc că nu sunt singur în strădaniile mele.

Te rog, fii alături de mine şi roagă-l pe Dumnezeu să-mi trimită speranţă în mâhnire, curaj în frică şi vindecare în timpul tuturor încercărilor.

Te rog, cere-I Domnului nostru iubitor să-mi dea harul să accept orice îmi oferă viaţa şi să-mi susţină credinţa în puterea Sa vindecătoare.

Iţi mulţumesc, Sfinte Iuda Tadeu, pentru speranţa pe care o dai tuturor celor care cred şi ajută-mă, te rog, să ofer şi altora acest dar al speranţei. După voia lui Dumnezeu, Amin.

 

 Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii, şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut: pe tine, cea întru adevăr Născătoare de Dumnezeu te mărim

 

"Rugaciunea pe care o facem pentru ceilalti ne ajuta pe toti, dar mai ales noua ne deschide poarta Cerului.

 Fiindca nimeni nu are mai multa nevoie de rugaciunea noastra decat cel care e prea mihnit si prea descurajat ca sa se mai poata ruga.

Astfel facem si noi ceea ce insasi Maica Domnului infaptuieste mereu: rugaciunea, facandu-se ea insasi rugaciune si lumina si bucurie pentru toti copiii sai."

Go to top