Spitalul de copii St. Jude Children's Research Hospital
din Memphis, Tennessee
Unul din miracolele moderne ale Sfantului Apostol Iuda Tadeu este cea legata de modul in care a luat fiinta Spitalul de copii St. Jude Children's Research Hospital din Memphis, Tennessee.
St. Jude Children's Research Hospital, a fost fondat în 1962, este o unitate de tratament si de cercetare axata pe tratarea bolilor grave pentru copii. Acesta este situat în Memphis, Tennessee, și este o organizatie medicala non-profit .
Spitalul a fost fondată de artistul de comedie Danny Thomas în 1962, cu ajutorul unor prieteni apropiati, pornind de la premisa că "nici un copil nu ar trebui să moară în zorii vieții". Această ideea a rezultat dintr-o promisiune pe care Thomas, o facuse cu cativa ani inainte Sfantului Iuda Tadeu. Thomas a fost un actor de comedie care se chinuia sa supravietuiasca. Când primul său copil a fost pe cale să se nască, el a participat la o slujba în Detroit și a pus ultimii sai bani 7$ în cutia milei din biserica . El sa rugat la Sfantu Iuda Tadeu sa-l ajute sa-si poata hrani familia lui, și o săptămână mai târziu, el a obținut un concert la care a cistigat de 10 de ori ceea ce a pus în cutia milei.
După aceasta intamplare , Thomas a crezut în puterea rugăciunii. El i-a promis sfantului că, dacă va avea succes, el într-o zi să-l construiască un altar. Ani mai târziu, Thomas a devenit un actor de comedie extrem de cunoscut și-a construit Spitalul de copii St. Jude Children's Research Hospital ca un altar pentru a onora promisiunea facuta Sfantului Iuda Tadeu. În 1957, Thomas a fondat ALSAC- American Lebanese Syrian Associated Charities, care l-a ajutat sa realiza visul. Dupa ce Spitalul de copii St. Jude Children's Research Hospital a fost inaugurat în 1962, ALSAC a avut responsabilitatea de a strange fondurile necesare pentru a menține deschis acest spital.
Deși a fost numit după patronul lui Thomas, Spitalul de copii St. Jude Children's Research Hospital nu este un spital catolic și nu este afiliat vreunei organizații religioase.
Descoperiri de la St Jude au schimbat complet modul in care medicii trateaza copiii de cancer si alte boli grave.
De la inaugurarea spitalului St Jude rata de supravietuire pentru leucemie limfoblastică acută, cel mai frecvent tip de cancer la copii, a crescut de la 4 la sută în 1962 la 94 la suta de azi. În acest timp, rata globala de supravietuire pentru cazurile de cancer la copii a crescut de la 20 la suta la 80 la suta.
St Jude a tratat copii de pe teritoriul Statelor Unite și de la mai mult peste 70 de țări. Medicii din intreaga lume se consulte cu St Jude in cazurile lor cele mai grave. De asemenea, St Jude are un program Outreach International pentru a îmbunătăți ratele de supravietuire a copiilor cu boli grave la nivel mondial, prin transferul de cunoștințe, tehnologie și aptitudini organizatorice.
In 1996, Dr. Peter Doherty de la Departamentul de Imunologie Spitalului St. Jude a primit premiul Nobel pen Medicină şi Fiziologie, împreună cu Rolf Zinkernagel, pentru descoperirea mecanismul de apărare antivirală a organismului.
Mai multe detalii despre acest spital se pot gasi la urmatoarele adrese:
Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/St._Jude_Children%27s_Research_Hospital
Site-ul Spitalului St. Jude - https://www.stjude.org