"Cand ne rugam se indeplineste intotdeauna ceea ce avem in suflet, si nu  ceea ce avem doar pe buze. "

Cuprins - vizualizeaza

Prefata - vizualizeaza

   O carte extraordinara in limba romana despre Sf Iuda Tadeu este Sfântul apostol şi martir Iuda Tadeu - sfântul cauzelor pierdute şi fără speranţă, de Ecaterina Hanganu, prefaţă: Mons. Grigore Duma, editor: Silviu Hodiş - Târgu Lăpuş, Ed. "Galaxia Gutenberg", 2014, ISBN 978-973-141-548-2, 153 p.

 In articolul publicat aici doamna dr. Ecaterina Hanganu spune urmatoarele:

"În 1952, când aveam trei ani, m-am îmbolnăvit de meningită; am făcut febră, am paralizat de la gât în jos şi am intrat în comă. Medicul a spus că singurul lucru care se putea face era să mi se pună comprese reci pe frunte, dar că nu mai am nici o şansă şi că voi muri. Mama a stat toată noaptea schimbându-mi compresele. Spre dimineaţă s-a dus să mai aducă apă rece şi, când s-a întors, a găsit pe perna mea o mică învelitoare maro, de piele, ca pentru rozariu sau pentru o carte de rugăciuni - care, evident, nu era acolo când ieşise. A deschis-o: înăuntru era o fotografie veche a unui căpitan de vas de la începutul secolului al XIX-lea, un rozariu de lemn şi o rugăciune către un sfânt. Mama a înţeles că Dumnezeu o luminase: a îngenuncheat lângă patul meu şi a început să se roage acelui sfânt. Nu era catolică. A adormit rugându-se. A doua zi a venit medicul: ieşisem din comă, febra şi paralizia cedaseră şi el, uluit, a confirmat că m-am vindecat. Acel sfânt era sfântul Iuda Tadeu".

Puţin cunoscut la noi şi în general, în marea masă de credincioşi, confundat adeseori din cauza numelui cu Iuda Iscarioteanul, sfântul apostol şi martir Iuda Tadeu este sfântul cauzelor pierdute şi fără speranţă, înfăptuitorul unor multiple miracole atât legendare, cât şi actuale. Cu spiritul lor practic, ca să nu existe repulsie, confuzie sau reticenţă, americanii îl numesc pe sfântul Iuda Tadeu "St. Jude" (sau: "St. Jude Thaddeus"), în timp ce pentru Iuda Iscarioteanul folosesc numele "Judas".

Şi totuşi - este "un sfânt catolic sau ortodox"? Întrebarea, pe care am auzit-o de multe ori, nu-şi are rostul, fiindcă sfântul Iuda Tadeu este unul din cei doisprezece apostoli ai lui Isus, deci a trăit înainte de marea schismă din 1054. El este penultimul sau antepenultimul trimis de Isus împreună cu sfântul Simon, în misiune. El este acela care, la Cina cea de Taină, l-a întrebat pe Isus de ce se va arăta numai lor şi nu şi lumii (In 14,22).

Dar pentru noi, pentru fiecare dintre noi, ce poate să facă?

Răspunsul e simplu: viaţa ne poate doborî, dar depinde de noi dacă ne ridicăm sau nu. Atunci când alţi mijlocitori păreau să dea greş, oamenii s-au întors la sfântul Iuda Tadeu, iar rugăciunile le-au fost ascultate şi împlinite.

Când o problemă pare fără ieşire, rugăciunea la sfântul Iuda Tadeu o rezolvă. Când greutăţile vieţii sunt prea mari ca să poată fi duse, sfântul Iuda Tadeu reuşeşte să le ridice.

Totul se petrece ca şi cum sfântul Iuda Tadeu ne-ar spune: "Lucrurile dificile se rezolvă imediat; pentru cele imposibile (pentru puterile omeneşti), am nevoie de ceva mai mult timp".

Dr. Ecaterina Hanganu

 

 

Sfinte apostol Iuda Tadeu, eu, ...(se spune numele), mă încredinţez îngrijirii tale.

Roagă-te pentru mine; ajută-mă să-mi amintesc că nu sunt singur în strădaniile mele.

Te rog, fii alături de mine şi roagă-l pe Dumnezeu să-mi trimită speranţă în mâhnire, curaj în frică şi vindecare în timpul tuturor încercărilor.

Te rog, cere-I Domnului nostru iubitor să-mi dea harul să accept orice îmi oferă viaţa şi să-mi susţină credinţa în puterea Sa vindecătoare.

Iţi mulţumesc, Sfinte Iuda Tadeu, pentru speranţa pe care o dai tuturor celor care cred şi ajută-mă, te rog, să ofer şi altora acest dar al speranţei. După voia lui Dumnezeu, Amin.

 

 Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii, şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut: pe tine, cea întru adevăr Născătoare de Dumnezeu te mărim

 

"Rugaciunea pe care o facem pentru ceilalti ne ajuta pe toti, dar mai ales noua ne deschide poarta Cerului.

 Fiindca nimeni nu are mai multa nevoie de rugaciunea noastra decat cel care e prea mihnit si prea descurajat ca sa se mai poata ruga.

Astfel facem si noi ceea ce insasi Maica Domnului infaptuieste mereu: rugaciunea, facandu-se ea insasi rugaciune si lumina si bucurie pentru toti copiii sai."

Go to top