"Cand ne rugam se indeplineste intotdeauna ceea ce avem in suflet, si nu  ceea ce avem doar pe buze. "

Scurta biografie

 

Sfântul  Apostol Iuda Tadeu a fost unul din cei Doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos .

El mai este numit și Levi sau Tadeu, dar nu trebuie confundat cu Iuda Iscarioteanul, cu Apostolul Matei (numit și „Levi”) sau cu Apostolul Tadeu din Cei Șaptezeci.

El este menționat în Evangheliile sinoptice, în Faptele Apostolilor și a scris o epistolă care este parte componentă din Noul Testament.

In Noul Testament este mentionat la Cina cea de Taina cand il intreaba pe IIsus: "Doamne cum se face ca ni te vei arata noua si nu lumii?" Iar Iisus i-a raspuns :"Daca cineva ma iubeste, va tine cuvantul meu; Tatal meu il va iubi si vom veni la el si ne vom face locuinta la el".

 

Activitate misionara

Sfantul Apostol Iuda Tadeu a predicat evanghelia in Iudeea, Galileea, Samaria, Idumeea , apoi in Arabia, Siria, Libia, Mesopotamia, Edessa si Persia, impreuna cu Sf. Simon Zilotul sau cu Sf. Petru.

A ajutat la crearea Bisericii din Armenia si din alte zone, de altfel este considerat patronul spiritual al Armeniei. In Mesopotamia , Sf Iuda Tadeu a ajuns in jurul anului 37d.H  si a condus din anul 52d.H pina la martiriul sau biserica pe care Sf Apostol Toma o infiintase aici .

A fost martirizat in anul 65 d.H .

In prezent Sfantul Apostol  este recunoscut si venerat de Bisericile rasaritene ortodoxe, de Biserica catolica, greco-catolica, anglicani, Biserica independenta din Filipine etc. 

 

In calendarul ortodox este praznuit ca Sf Apostol Iuda - Ruda Domnului in data de 19 iunie, alaturi de Cuv. Paisie cel Mare

 

 In Biserica Romano-Catolica, Anglicana si Luterana este sarbatorit in 28 octombrie impreuna cu Sf . Simon Apostolul ("Cananeul" sau "Zelotul").

 Este considerat patronul Armeniei, al Filipinelor, al spitalelor si lucratorilor din spitale. 

Dupa martiriul sau, cei care veneau si se rugau la mormantul sau obtineau in scurt timp implinirea celor cerute, ceea ce a facut sa fie numit "Sfantul celor disperati" .

Sfanta Brigita a Suediei (1303 - 1373) intr-una din numeroasele sale viziuni a fost indrumata de insusi Iisus Hristos sa i se adreseze apostulului cu mare incredere pentru ca "el se dovedeste plin de dorinta de a ajuta". 

Este considerat sfântul cauzelor pierdute şi fără speranţă, înfăptuitorul unor multiple miracole atât legendare, cât şi actuale. 

 

 

 

 

 

 

 

Sfinte apostol Iuda Tadeu, eu, ...(se spune numele), mă încredinţez îngrijirii tale.

Roagă-te pentru mine; ajută-mă să-mi amintesc că nu sunt singur în strădaniile mele.

Te rog, fii alături de mine şi roagă-l pe Dumnezeu să-mi trimită speranţă în mâhnire, curaj în frică şi vindecare în timpul tuturor încercărilor.

Te rog, cere-I Domnului nostru iubitor să-mi dea harul să accept orice îmi oferă viaţa şi să-mi susţină credinţa în puterea Sa vindecătoare.

Iţi mulţumesc, Sfinte Iuda Tadeu, pentru speranţa pe care o dai tuturor celor care cred şi ajută-mă, te rog, să ofer şi altora acest dar al speranţei. După voia lui Dumnezeu, Amin.

 

 Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii, şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut: pe tine, cea întru adevăr Născătoare de Dumnezeu te mărim

 

"Rugaciunea pe care o facem pentru ceilalti ne ajuta pe toti, dar mai ales noua ne deschide poarta Cerului.

 Fiindca nimeni nu are mai multa nevoie de rugaciunea noastra decat cel care e prea mihnit si prea descurajat ca sa se mai poata ruga.

Astfel facem si noi ceea ce insasi Maica Domnului infaptuieste mereu: rugaciunea, facandu-se ea insasi rugaciune si lumina si bucurie pentru toti copiii sai."

Go to top